Звернення селищного голови до представників бізнесу
Шановні представники середнього та малого бізнесу
Звертаюся до вас з приводу збільшення цін на продукти харчування, ліки, товари першої необхідності та дотримання вимог карантину.
Розумію, що сьогодні усім складно, що кожен стоїть перед вирішенням проблем, які виникли в результаті епідемії, але повірте, що покупцям, особливо незахищеним верствам населення найважче, адже заробітні плати, пенсії, залишилися без змін.
Особисто, я звертаюся до вас, не вдаватися до підняття цін, а навпаки, бути милосердними і боротися з епідемією разом. Також, наполегливо прошу, дотримуватись рекомендацій щодо проведення профілактичних заходів з недопущення поширення випадків COVID-19:
- На період карантину у закладі торгівлі слід не допускати реалізацію продукції швидкого харчування (хот-дог, гамбургер, піца тощо), реалізації кави і чаю на розлив.
- На кожному об’єкті торгівлі мають бути облаштовані куточки особистої гігієни: рукомийники під’єднанні до системи централізованого водопостачання та водовідведення; рідке мило, антисептик для рук, одноразові паперові серветки.
- Через кожні дві години слід проводити технологічну перерву тривалістю 10-15 хвилин для проведення вологого прибирання та провітрювання.
- На період карантину вологе прибирання приміщень повинно здійснюватися кожні дві години із застосуванням мийних та дезінфекційних засобів. Для прибирання необхідно мати достатню кількість посуду та інвентарю, який має бути промаркований і застосовуватись за призначенням. Обов’язково кожні дві години необхідно протирати ручки дверей, та робоче місце продавця, ваги, прилавки, вітрини, касові апарати розчином із дезінфекційних засобів та проводити провітрювання.
- Миття рук персоналом закладу торгівлі має здійснюватися: після приймання товару, викладки його на полиці, прибирання, відвідування санвузла та з періодичністю 1 раз на годину.
- Власник чи адміністратор закладу торгівлі повинні забезпечити контроль за чисельністю покупців у магазині (не більше 3 чоловік у невеликих магазинах, 10 – у мінімаркетах) та допуском у торгові приміщення покупців тільки в масках.
- Керівник закладу повинен забезпечити наявність необхідних медичних засобів (аптечка укомплектована термометром, жарознижуючими (бажано парацетамол), знеболюючими препаратами, змінними одноразовими медичними масками, латексними рукавичками).
- Запровадити щоденний температурний скринінг працівників, негайно відправляти додому на самоізоляцію усіх працівників, які мають ознаки гострих респіраторних захворювань.
- Забезпечити дотримання дистанції працівниками, які мають найбільший контакт із відвідувачами, на відстань як мінімум 1 метр, встановити захисні екрани для захисту працівників.
- Забезпечити дотримання дистанції між покупцями при проведенні розрахункових операцій на відстань як мінімум 1 метр.
- Забезпечити роботу продавця в медичній масці та рукавичках.
- Облаштувати у торговому залі місце для встановлення антисептика для рук із дозаторами для відвідувачів.
- Мийні та дезінфекційні засоби повинні мати документи, які підтверджують їх якість, безпечність і походження та використовуватись відповідно до інструкцій щодо їх застосування.
Селищний голова Сегедій Петро Юрійович