Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

02 квітня у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги.

Новина
02.04.2020

02 квітня у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Шановні батьки, зауважте декілька порад щодо читання літератури разом зі своїми дітьми

    Разом з дітьми читайте книжки. Нехай читає бабуся, дідусь, мама, тато.

    Нехай ваша дитина читає вголос. Від цього в неї розвивається мова, красномовство.

    В подарунок для дитини купуйте гарно ілюстровані книги.

    Потрібно записати дитину в бібліотеку і разом її відвідувати.

    Обов’язковим має бути обговорення прочитаного.

Навіщо читати дітям казки на ніч

    Казки дітям перед сном повинні стати доброю сімейною традицією. І ось чому:

  1. Лише п'ятнадцять хвилин читання дітям уголос– і ваш малюк стане слухнянішим і сміливішим, буде уважнішим до світу. Спільне обговорення історій і спілкування про прочитане стимулюють інтерес дитини до самостійного читання, розвивають уяву і словниковий запас.
  2. Казки – це універсальна дитяча мова. Стежачи за долями казкових персонажів, дитина починає орієнтуватися у повсякденних речах. Саме через світ фантазії й образів, дитина вчиться аналізувати і розуміти реальність. З одного боку, світ казок простий: він містить чітку межу між добром (працьовита Попелюшка) і злом (жорстока мачуха), з іншого – торкається важливих для дитячої світобудови проблем (жадібності і щедрості, добра і зла, самотності і дружби, егоїзму і співробітництва).
  3. Казки виховують. У казкових персонажах діти бачать себе, тобто ототожнюють себе з ними. Якщо хочете навчити сина гарних манер, знайдіть книжку про когось, схожого на нього, наприклад, про хлопчика, якому стільки ж років, який не любить чистити зуби, наприклад, «Мойдодир». Якщо дитина жадібна, почитайте їй «Казку про рибалку та рибку», а якщо полюбляє говорити неправду – прочитайте казку «Заєць-хвалько».
  4. Казки на ніч втішають і налаштовують на позитивний лад. Казка обов'язково повинна закінчуватися добре. Це своєрідний інструмент позитивного навіювання – світ часом несправедливий, у ньому є відчай, щось може не виходити, але добро завжди перемагає зло, наполегливість допоможе впоратися з будь-якими труднощами, є друзі тощо. Казка дає дитині надію, що якщо головний герой впорався зі своїми труднощами, то і у неї обов'язково вийде. Тому прочитана лагідним маминим голосом знайома історія – це найкращий засіб для того, аби заспокоїтися. Ви можете самі вигадати історію, яка допоможе перестати боятися зубного лікаря або розібратися у сварці з другом, допомогти пережити тривогу перед походом до школи.
  5. Казки допомагають зрозуміти себе. Чи помічали ви, що діти можуть годинами слухати одну і ту саму казку? Зазвичай це сигнал, що їх щось непокоїть, цікавить або радує. Якщо ваша дитина вимагає, щоби ви весь час читали їй «Гидке каченя», можливо, вона почувається самотньою і безпорадною у садочку. Якщо ви знаєте, що у малюка поганий настрій (наприклад, посварився з другом), а сам він не хоче про це говорити, не наполягайте, краще оберіть відповідну казку, і ви напевне підкажете йому, як все виправити.

    Читайте з дитиною якомога частіше і це допоможе їй у подальшому навчанні.

    Проявіть терпіння і ваші зусилля будуть винагороджені.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше