Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Вакцинація від Covid-19: все, що потрібно знати

Новина
07.04.2021

У багатьох країнах світу розпочалася масова вакцинація від коронавірусу. Навколо неї багато пліток і суперечливої інформації, а тому спробуємо розібратися в основних моментах.

Що таке вакцина?

Вакцина готує наш організм до боротьби з певною інфекцією, вірусом або хворобою. Вакцини містять неактивні або ослаблені фрагменти патогену, які спричинюють або імітують хворобу.

Це спонукає імунну систему розпізнавати інфекцію і виробляти антитіла для боротьби з нею. У більшості людей цей процес відбувається непомітно, але іноді можливі побічні ефекти, як-от біль у місці щеплення або тимчасова лихоманка.

Згодом у нас формується імунітет до цієї хвороби, саме тому вакцини такі ефективні. На відміну від більшості ліків, які лікують хворобу, вакцини запобігають їй.

Чи безпечні вакцини?

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), вакцинацію вважають одним з найбільших медичних досягнень сучасного світу. Щеплення рятує життя від двох до трьох мільйонів людей щороку, запобігаючи 20 хворобам.

Вакцини допомогли перемогти дитячі хвороби, які були поширеними лише покоління тому. А віспу, від якої загинули сотні мільйонів людей, повністю викорінили. Втім, для досягнення успіху часто потрібні десятиліття.

Африку офіційно оголосили вільною від поліомієліту лише у серпні, майже через 30 років після початку масової вакцинації.

Експерти попереджають, успіхи вакцинації проти Covid-19 ми зможемо побачити лише через кілька місяців, а повне повернення до норми може відбутися через кілька років.

Чи ефективна вакцина проти нових штамів вірусу?

По-перше, всі віруси мутують, утворюючи нові штами для розповсюдження і виживання. Тому поява нових штамів не повинна дивувати. Вчені досліджують ефективність вже розроблених вакцин проти нових варіантів вірусу.

З іншого боку, вакцина, яка забезпечує певний захист, все ж краще, ніж взагалі нічого. До того ж виробники вже взялися за модифікацію своїх вакцин. Наприклад, Оксфорд сподівається ввести нову версію вакцини вже восени.

Кому не радять вакцинуватися?

Щеплення від коронавірусу не є обов'язковим у будь-якій країні, але його наполегливо рекомендують всім дорослим. Проте є винятки.

Важкі алергічні реакції на вакцину від Covid-19 трапляються рідко. Втім, Центр контролю та профілактики захворювань США радить проконсультуватися зі своїм лікарем перед щепленням, якщо раніше алергічні реакції на вакцини були.

Ті, хто страждає на інші алергії, як-от алергії на їжу, домашніх тварин чи латекс, вакцинуватися можуть.

Не щепляться люди, які наразі хворіють на коронавірус, а також діти, оскільки вони мають низький ризик хвороби.

 Чому варто вакцинуватися?

Деяких людей непокоїть, що вакцини від Covid-19 були виготовлені надто швидко. Дійсно, зазвичай на розробку і випробування вакцин йдуть роки, однак глобальна зацікавленість у пошуку рішення прискорили цей процес.

Вакцина забезпечує захист від зараження, а також допомагає захистити інших. Вона також є найважливішим способом виходу з пандемії.

Загальна вакцинація від Covid-19 вже показала свою ефективність в Ізраїлі, рівень захворюваності у людей старше 60-х років знизився.

За оцінками ВООЗ, для зупинки передачі вірусу імунітет має виробитися у 65-70% населення

Щеплення мільярдів людей зупинить поширення коронавірусу і створить колективний імунітет.

Що швидше ми його отримаємо, то швидше зможемо повернутися до звичного життя.

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше