Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Стовідсоткове наповнення бюджету Пенсійного фонду гарантує своєчасність фінансування пенсійних виплат та проведення майбутніх перерахунків пенсій

Новина
15.07.2022

Про своєчасність фінансування пенсійних виплат та про зміни, що відбулися в пенсійному забезпеченні з 1 липня 2022 року, розповідає начальник Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Юрій Козак.

 

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. В умовах воєнного стану чи змінилось відношення роботодавців до своїх обов’язків зі сплати єдиного внеску та забезпечення інтересів найманих працівників?

В умовах солідарної системи пенсійного страхування, яка нині діє в Україні, інтереси як майбутніх пенсіонерів, так і сьогоднішніх залежать від одного – своєчасної і в повному обсязі сплати роботодавцями єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нарахованої працівникам заробітної плати.

Органи Пенсійного фонду України здійснюють виплату пенсій за рахунок коштів, які надходять на пенсійне страхування, зокрема, від розмежування єдиного внеску.

З початком російської військової агресії деякі підприємства області призупинили виробництво через розрив логістичних шляхів збуту продукції, працівники перебувають на простої, відповідно єдиний внесок сплачується в меншому розмірі. Крім того, фізичним особам-підприємцям, згідно із чинним законодавством, дозволено не платити єдиний внесок. Однак, вони, в основному, дотримуються платіжної дисципліни.

Звертаю увагу, що від сплати єдиного внеску залежить не лише виплата пенсій сьогодні, але й зарахування страхового стажу самим платникам, необхідного для обчислення заробленої пенсії за віком, по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника.

Незважаючи на воєнний стан, ми зберегли темпи надходжень по платежах частини єдиного внеску на рівні минулого року.

В умовах перерахунків пенсій заявка на їх виплату постійно зростає, і на червень 2022 року зросла на 11,6% у порівнянні з початком року.

На сьогодні для деяких категорій громадян пенсія є єдиним джерелом існування. Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпровський області своєчасно фінансує пенсійні виплати.

Ми дякуємо всім керівникам підприємств області та  фізичним особам-підприємцям за високу громадянську позицію, завдяки вам пенсіонери своєчасно отримують пенсії. Закликаємо і надалі сплачувати єдиний внесок, адже наповнення бюджету Пенсійного фонду України — це запорука стабільності пенсійної системи.

З 1 липня 2022 року змінився прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність. Розкажіть більш детально про зміни та кого вони стосуються.

 Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» встановлено, що з 1 липня 2022 року розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність становить 2 027 грн.

У зв’язку з цим, органами Пенсійного фонду України  з 01.07.2022 проведений перерахунок складових пенсійних виплат, які базуються на розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність: мінімальної пенсії за віком, доплати за понаднормативний стаж (непрацюючим пенсіонерам), підвищення, надбавок, інших пенсійних виплат, установлених законодавством.

Таким чином, з 01.07.2022 мінімальний розмір пенсії за віком становить                2 027 грн, відповідно максимальний - 20 270 грн.

Окрім того, під перерахунок підпадає надбавка, яка призначена відповідно до Закону України “Про донорство крові та її компонентів” виходячи із розміру прожиткового мінімуму на одну особу – 2 508 грн, у розрахунку на місяць та становить 250,80 грн (2 508 грн х 10%).

Суми, на які зростуть пенсійні виплати, у кожної особи індивідуальні, а саме: залежні від складових пенсійної виплати, які напряму розраховуються від величини прожиткового мінімуму. Результати проведеного перерахунку пенсіонери побачать при отриманні пенсії у липні.

 Перерахунок проведений в автоматизованому режимі, пенсіонерам не потрібно додатково звертатися до органів Пенсійного фонду або надавати заяву для проведення такого перерахунку.  

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше