Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Співпраця Державної служби зайнятості з територіальними громадами

Новина
06.08.2019

Співпраця Державної служби зайнятості з територіальними громадами – запорука стабільності на ринку праці

 

 Криворізький міськрайонний центр зайнятості – надійний партнер органів влади та місцевого самоврядування, який ефективно реагує на  виклики сучасності у вирішенні проблеми зайнятості населення та кадрової комплектації роботодавців, забезпечує соціальну стабільність громад.

Відділ надання соціальних послуг в Софіївському районі став структурним підрозділом Криворізького міськрайонного центру зайнятості у лютому 2018 року. Результатом реорганізації стало розширення можливостей як безробітних, так і роботодавців  в отриманні соціальних послуг щодо працевлаштування і зайнятості та вирішення питань комплектації  кадрів. Так, база даних актуальних вакансій підприємств міста Кривого Рогу у вільному доступі для безробітних і шукачів роботи району.

Особлива увага приділяється співпраці з об’єднаними територіальними громадами. Найбільш ефективним є встановлення особистих контактів між керівниками, обговорення з ними актуальних питань стану ринку праці району, проведення спільних заходів щодо працевлаштування економічно активного населення, профорієнтації  молоді, зайнятості окремих категорій населення, які потребують соціального захисту.

Пріоритетом в діяльності  Криворізького міськрайонного центру  зайнятості є проведення особистих зустрічей з керівниками  Софіївської та  Вакулівської територіальних громад. З початку року Софіївську ОТГ відвідали директор центру зайнятості Ігор Вознюк, заступник директора Лариса Шевченко, начальник відділу надання соціальних послуг у Софіївському районі Вікторія Турівна.

Керівники центру зайнятості відвідали Софіївський професійний ліцей, в якому організовані семінари-навчання для безробітних – мешканців громади - з оволодіння додатковими компетентностями. До проведення семінарів залучаються викладачі ліцею, оплата праці лекторів здійснюється з Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, мета - адаптація до сучасних умов ринку праці мешканців об’єднаних територіальних громад.  На час відвідування проводились заняття для безробітних з набуття комп’ютерної грамотності.

Відбулись зустрічі в КЗ «Софіївська опорна загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів» Софіївської селищної ради, директор центру зайнятості І.Вознюк вручив нагороду - призи та  «Диплом» Дніпропетровського обласного центру зайнятості за участь учнівської молоді у Профорієнтаційному проекті «Дніпропетровська молодь про громаду», та  створення відеоролику «Молодь про громаду».

У виконавчому комітеті Софіївської селищної ради проведена друга діалогова зустріч ветеранів АТО/ОСС з представниками органів місцевого самоврядування, Криворізького міськрайонного центру зайнятості, Софіївської асоціації фермерів, КП «Софіївське». Мета зустрічі - налагодження взаємодії між представниками органів самоврядування та ветеранами АТО/ОСС в рамках GIZ України Регіональної програми Громадської служби миру (ZFD).

В рамках діалогу обговорювались потреби ветеранів АТО/ОСС щодо працевлаштування, перекваліфікації, зайнятості у сезонних роботах. Розглянули можливості залучення зазначеної категорії громадян до підприємницької ініціативи, отримання ваучера на навчання за новою професією. Роботодавцям запропонували передбачити можливість працевлаштування учасників АТО/ОСС з інвалідністю.

Фахівці центру зайнятості інформують  представників громади про послуги служби зайнятості роботодавцям і населенню, що надаються із застосуванням сучасних електронних сервісів, зокрема дистанційно. В Криворізькому міськрайонному центрі зайнятості відбуваються ярмарки вакансій для безробітних, до яких, за допомогою Skype-зв'язку, долучаються і безробітні Софіївського району.

Разом з представниками установ ОТГ здійснюється обговорення перспектив розвитку громади, можливості створення нових робочих місць, питання сприяння розвитку малого підприємництва на селі, легалізації зайнятості, можливості надання виїзних соціальних послуг на території громади.

Від того, як мешканці ОТГ і керівники центру зайнятості розуміють шляхи розвитку та зростання добробуту громади, яких зусиль докладатимуть на шляху їх реалізації, залежатиме успіх і громади, і держави.  На сьогодні служба зайнятості пропонує широкий спектр послуг щодо підбору персоналу, запроваджуються нові механізми самопрезентації як роботодавців, так і шукачів роботи, в режимі он-лайн.   

Пріоритетом молодіжної політики в Україні є розвиток мережі молодіжних центрів, - майданчиків практичної роботи з молоддю, комфортного середовища, яке дозволить молодим людям розвивати себе на місцях там, де вони народжені, там, де вони живуть, там, де вони хочуть жити. Однією з головних умов для молоді у виборі місця проживання є працевлаштування та ефективна оплата праці, яка дозволить забезпечити гідний рівень життя.  «Живи та працюй в Україні» - меседж Державної служби зайнятості , який ми надсилаємо кожному жителю регіону.

У своєму прагненні зробити послуги максимально доступними та комфортними для клієнтів Державна служба зайнятості, підтримуючи сучасні тенденції з розвитку електронного урядування, активно впроваджує електронні сервіси з надання соціальних послуг громадянам та роботодавцям з використанням інтернет-технологій.

Введений в експлуатацію веб-сайт «Єдине соціальне середовище зайнятості» із зручним та зрозумілим інтерфейсом. Він надає можливість швидкого пошуку вакансій та резюме по всій Україні, подання роботодавцями звітності в режимі онлайн, розширює можливість самообслуговування громадян шляхом доступу до «Електронної черги». Такий ресурс доступний не лише з комп’ютера, а й з мобільного телефону на базі програмного забезпечення Android  та Apple. Скористатись сервісами нового сайту можливо за посиланнямhttps://www.dcz.gov.ua

Його відвідувачі можуть:

- переглядати корисну інформацію щодо повного спектру послуг служби зайнятості,

-  пройти профорієнтаційне тестування для визначення своїх здібностей до того чи іншого виду професійної діяльності,

-  продивлятися контактні дані центрів зайнятості, аналітичні та статистичні матеріали про ринок праці та діяльність служби зайнятості,

- використовувати «Електронний кабінет роботодавця» - сучасний інформаційно-комунікаційний сервіс, зорієнтований на економію часу роботодавців та підвищення ефективності їх взаємодії зі службою зайнятості. Це персональне автоматизоване робоче місце, що надає можливість подання звітності до центру зайнятості в режимі онлайн, перегляду стану укомплектування заявлених вакансій та кількості направлень центром зайнятості претендентів на роботу, моніторингу договорів на організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру та працевлаштування після професійного навчання, перегляду актуальних резюме шукачів роботи.

- використовувати «Електронний кабінет безробітного», який  надає можливість зареєстрованому безробітному створити власне резюме, здійснити підбір роботи, ознайомитись з інформацією про тимчасову зайнятість, дізнатися про можливість професійного навчання, скористатися сервісами профорієнтаційної платформи, переглянути відповідну чинну законодавчу базу, отримати інформацію щодо нарахувань та виплат допомоги по безробіттю. Користувач персонального кабінету, не будучи фізично присутнім у центрі зайнятості, може переглянути дані про заплановані та фактичні відвідування центру зайнятості, дізнатися про заходи, які заплановані у центрах зайнятості, та записатися на ті з них, що зацікавили.

Працює Інтерактивна карта вакансій центрів зайнятості Дніпропетровського регіону з використанням «Google maps@».

В діяльності Державної служби зайнятості відбуваються зміни, спрямовані на підвищення якості надання послуг безробітним. Зокрема, в рамках здійснення модернізації та сприяння продуктивній зайнятості з січня 2019 року запроваджено інститут кар’єрного радника. В цьому напрямку служба зайнятості активно співпрацює з Проектом МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні».

Кар’єрні радники є індивідуальними консультантами осіб, які шукають роботу, та зареєстрованих безробітних у пошуку роботи, плануванні кар’єри та підвищенні конкурентоспроможності на ринку праці, зокрема через залучення до професійного навчання. Вони забезпечують супровід безробітних від дня звернення до центру зайнятості до факту працевлаштування.

Основним завданням кар’єрного радника є якісне надання послуг з урахуванням індивідуальних потреб шукачів роботи та повернення клієнта до трудової діяльності.  Для фахівців відділів організації працевлаштування населення та відділів надання соціальних послуг проводяться тренінги. Мета тренінгу - відпрацювання системи комунікацій у процесі спілкування з клієнтами. Головний меседж: кар’єрні радники – амбасадори змін у роботі центру зайнятості.

Державна служба зайнятості динамічно розвивається, посилення  інституціональних спроможностей  потребує нових вмінь і навичок  від фахівців, усвідомлення   нової ролі   кар’єрного радника, алгоритмів роботи, аналізу  конкретних ситуацій, які виникають в практичній роботі фахівців.  

 

Довідково:

З початку 2019 року ситуація на зареєстрованому ринку праці Софіївського району характеризується як стабільна.

Соціальними послугами Криворізького міськрайонного центру зайнятості щодо вирішення питань зайнятості скористалися 803  незайнятих громадян,  зареєстрованих за місцем проживання у Софіївському районі, з них статус безробітного мали 562 особи. Зареєстрований ринок праці району зменшився на  3% у порівнянні з минулим роком.

Працевлаштовані за направленням центру зайнятості 432 незайнятих громадян, рівень працевлаштування склав 54%. 

В оплачуваних громадських роботах взяли участь 67 безробітних, в інших роботах   тимчасового характеру  -  34 безробітних.

З метою підвищення конкурентоспроможності на ринку праці  проходили профнавчання за направленням центру зайнятості шляхом стажування безпосередньо на робочому місці на підприємствах та організаціях району 115 безробітних, з них 108 чол. працевлаштовані за направленням центру зайнятості.

Із загальної кількості безробітних, з числа мешканців району  185 осіб належали до категорії громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, 85 осіб з них були  працевлаштовані.    

Зокрема отримували соціальні послуги 13 безробітних військовослужбовців – учасників АТО,  з них 3 - працевлаштовані, 1 особа з числа ВПО.

З числа осіб з інвалідністю обліковувались 9 безробітних, з них 3 чол. працевлаштовані.

Кількість заявлених до центру зайнятості вакансій підприємствами району протягом звітного періоду 2019 року склала  430 одиниць.

 

Начальник відділу надання

соціальних послуг в Софіївському районі

Криворізького МРЦЗ                                                                      В.А.Турівна

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше