Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що там з ОСББ?

Новина
21.05.2020

Софіївська селищна рада послідовно проводить реформу ЖКГ дозволяє співвласникам багатоквартирних будинків самостійно обрати форму управління власним майном, отримати фінансову підтримку на заходи з енергозбереження та енергоефективності.

Відповідно до Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачається, що управління багатоквартирним будинком здійснюється його співвласниками.

В поточному році, відповідно до листа Мінрегіону від 02.05.2019 № 7/10.1/7260-19, всі мешканці багатоквартирних будинків мають остаточно обрати форму управління своїм будинком, або заключити договір уже з визначеним управителем КП «Софіївське».

Протягом 2019 року 9 із 35 багатоквартирних житлових будинків визначили форму управління, створивши об’єднання співвласників  багатоквартирних будинків (ОСББ). Нашим  спеціалістам вдалося поспілкуватися з деякими мешканцями та поцікавитися, як змінилося їхнє життя.

Першою, до кого ми зателефонували, була голова ОСББ «Світанок 2019» Людмила Павлівна, житловий масив Больничний.

  • Які труднощі виникли у Вас під час створення ОСББ? – поцікавились ми.

Єдина річ, яку ми побоювались, те що не буде кворуму під час голосування на установчих зборах, але наші мешканці будинку з розумінням віднеслися до даної пропозиції, швидко зібрали всю необхідну інформацію та на зібранні шляхом голосування, більшістю голосів було прийняте рішення щодо створення ОСББ, вибору назви та голови. А далі було все швидко та легко. Оформили належний пакет документів та звернулися до державного реєстратора юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців виконавчого комітету Софіївської селищної ради – говорить Людмила Павлівна –труднощів не було, головне, щоб мешканці активно прийняли участь.

  • Протягом року, які зміни Ви відчули після створення ОСББ?

Суттєвих змін, поки не відбулося. На необхідні потреби ми швидко збираємо кошти, в кінці минулого року ми сплачували за транспортування газу, плануємо робити ремонт в під’їзді,  а найголовніше, це те, що ми незалежні і знаємо, що ніякий управитель до нас «не пристане» – сміється вона.

 

Наступним з ким вдалося поспілкуватися був мешканець ОСББ «Меліоративний 79», масив Меліоративний - Руслан Семенович.

Наше ОСББ було створене як юридичну особу, до складу якого ввійшли два будинки. Владислав Борисович – голова ОСББ, погодився очолити правління на громадських засадах. Перші декілька місяців після створення ОСББ ми збиралися частіше, вирішували проблеми, планували роботи. Зараз збираємося за потребами після того, як голова готує оголошення про зібрання, визначивши час та дату.  

Скажу так, люди різні проживають разом з нами, одні активні -підтримують, інші навпаки - стоять осторонь проблем, вважаючи, що їхньою власністю є лише квартира, а за все інше має дбати влада.   Але ми спільними зусиллями проводимо прибирання прилеглої території, ремонтуємо та підтримуємо чистоту під’їздів.

 

Поспілкувавшись з жителями, можна зробити такий висновок, що створити ОСББ не є суттєвою проблемою та в багатьох аспектах дає можливість вирішувати  конкретні проблеми багатоквартирних будинків. Одним з яких є те, що ніхто не платить управителю (а це становить 3,5 грн за 1 кв.м.) квартплату, а вирішують питання самостійно на спільних зборах.

Тож, в котрий раз звертаємося до власників квартир: визначитися  із формою правління будинком, оскільки це повинно бути зроблено у відповідності до ЗУ "Про житлово-комунальні послуги"

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше