Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що робити при укусі бджіл та ос

Новина
14.07.2020

 

Дніпропетровський обласний центр громадського здоров’я нагадує, що літо – це не лише сезон відпочинку, а й період активізації комах. Маленькі створіння можуть неабияк шкодити здоров’ю людини, дуже багато клопоту завдають оси та бджоли. Хоча їхня отрута не є небезпечною, вона цілком може викликати алергічні реакції різного ступеню тяжкості, аж до анафілактичного шоку. Перші симптоми анафілактичної реакції найчастіше з’являються протягом кількох хвилин після ужалення.

Після «укусу» оси чи бджоли людина відчуває сильний біль, печіння, набряк шкіри. Аби зняти симптоми, необхідно продезінфікувати місце укусу спиртом, прикласти лід чи будь-що холодне. Якщо у шкірі залишилося жало комахи, його слід витягнути за допомогою пінцета. Не варто розчісувати місце укусу, бо це завжди призводить до ще більшого свербіння та запалення шкіри.

Якщо у вас є схильність до розвитку алергічних реакцій, рекомендуємо завжди мати з собою антигістамінні препарати та приймати їх після укусів, особливо множинних. Якщо симптоми не минають, місце укусу розпухає, людині стає важко дихати, потрібно терміново звернутися до лікаря, можна навіть викликати екстрену медичну допомогу.

Край небезпечна ситуація – коли бджола вкусила за язик, бо через це може настати задуха. В такому разі негайно також викликають бригаду швидкої та до її приїзду у роті тримають шматок льоду чи просто полоскають ротову порожнину дуже холодною водою.

Як запобігти укусам:

  1. Аби не наражатися на укуси бджіл та ос, бажано уникати місць скупчення цих комах, а якщо це неможливо, то надягати максимально закритий одяг. Добре, якщо він буде нейтральних світлих кольорів, бо надто яскраві відтінки навпаки дуже приваблюють бджіл.
  2. Не ходіть босоніж або у відкритому взутті по траві, будьте пильні біля квітучих кущів та квітів. Перед тим як понюхати букет, переконайтесь, що на ньому немає комах.
  3. Ще одна рекомендація – не користуватися влітку занадто солодкими парфумами та косметичними засобами.
  4. Осам подобаються гнилі фрукти, солодкі страви і напої. Не допускайте, щоб вдома псувались продукти, відро для сміття завжди тримайте закритим.
  5. Якщо поблизу з'явились бджоли або оси, уникайте різких рухів – предмет, який повільно рухається, непомітний для комах і не провокує їх.
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше