Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про достроковий вихід на пенсію та разову грошову допомогу

Новина
16.06.2022

Яких умов треба дотриматися, щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію за віком та хто отримає разову грошову допомогу — роз'яснює начальник Головного управління Юрій КОЗАК.

У 2015 році була скасована норма про достроковий вихід на пенсію. Цьогоріч у лютому прийнятий Закон, який повертає право громадян на достроковий вихід на пенсію за віком. Набув чинності цей Закон 30 квітня. Чи є якісь особливості, щоб скористатися правом на достроковий вихід на пенсію за віком?

Так, дійсно, з 30 квітня поточного року можливо вийти на пенсію за віком достроково. Але, щоб скористатися правом дострокового виходу на пенсію, потрібно дотриматися кількох важливих умов.

Перша. На день звільнення з роботи людині має залишатися не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку (60 років, визначено ст. 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”).

Друга. Обов'язковою умовою призначення такої пенсії є наявність страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, у мінімальному розмірі. Для чоловіків це 35 років, для жінок - 30.

Третя. Звільнення повинно відбуватися з ініціативи роботодавця на підставі змін умов праці.

Четверта. Новація передбачена лише для осіб, трудовий договір із якими розірвано у зв'язку зі змінами в організації виробництва та праці, зокрема з ліквідацією, реорганізацією, банкрутством, перепрофілюванням підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

П'ята. Людина має зареєструватися у державній службі зайнятості, при цьому має бути відсутня підходяща для неї робота.

Зверну увагу, що без необхідності реєстрації у державній службі зайнятості право дострокового виходу на пенсію надано особам, звільненим за ініціативою роботодавця через невідповідність працівника займаній посаді за станом здоров'я.

І ще один, не менш важливий нюанс, якщо пенсіонер працюватиме у період досягнення пенсійного віку, дострокова пенсія не виплачуватиметься.

Вимога щодо страхового стажу для жінок у 30 років незмінна чи це залежатиме від року виходу на пенсію?

При наявності права виходу на пенсію достроково за віком вимога щодо страхового стажу напряму залежатиме від року виходу на пенсію. Маючи не менше ніж 30 років страхового стажу, жінки зможуть достроково вийти на пенсію за півтора року до досягнення 60 років лише в період з 1 січня по 31 грудня 2023 року, оскільки з 2024 року вони мають право на пенсію у 60 років за наявності не менше ніж 31 рік страхового стажу. Поступово кількість необхідного стажу збільшуватиметься і 2028-го досягне 35 років.

Чи передбачено право дострокового виходу на пенсію за віком батькам дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку?

Так, вищезазначеним Законом передбачено, що право на дострокове призначення пенсії за віком має один з батьків дітей, хворих на тяжкі, рідкісні захворювання, яким не встановлено інвалідність, які виховали їх до досягнення шестирічного віку. Зверну увагу, що залежно від того, хто буде оформлювати достроковий вихід на пенсію, буде відрізнятися вимога до віку та кількості страхового стажу.

Дострокову пенсію призначатимуть матерям тяжко хворих дітей після досягнення віку 50 років та за наявності не менше ніж 15 років страхового стажу.

Дострокова пенсія за віком батькові, який виховував тяжко хвору дитину до шестирічного віку, може бути призначена за вибором матері або в разі її відсутності після досягнення батьком віку 55 років та за наявності у нього страхового стажу не менше ніж 20 років.

До заяви про призначення дострокової пенсії за віком матерям (батькам) тяжко хворих дітей необхідно надати, зокрема, документ про народження дитини та довідку медичного закладу про захворювання дитини, що мало місце до шестирічного віку.

Завершився травень і попри воєнний стан в Україні пенсійні виплати профінансовані своєчасно, але одна категорія пенсіонерів не отримали виплати до 5 Травня. Чи виплачуватиметься грошова допомога у червні і  кому саме?

Нагадаю, що виплата щорічної разової грошової допомоги до 5 травня передбачена Постановою Кабінету Міністрів України від 07 травня 2022 року № 540 “Деякі питання виплати у 2022 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” і “Про жертви нацистських переслідувань”. Тому виплата цього виду допомоги здійснюється з червня. Проводиться вона органами Пенсійного фонду України тільки особам, які перебувають на обліку у Фонді, шляхом включення у відомості (списки) на виплату пенсій.

Разова грошова допомога передбачена в наступних розмірах:

  • особам з інвалідністю внаслідок війни та колишнім малолітнім (яким на момент ув’язнення не виповнилося 14 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, визнаним особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:
    I група — 4421 грн; II група — 3906 грн; III група — 3391 грн;
  • учасникам бойових дій, постраждалим учасникам Революції Гідності та колишнім неповнолітнім (які на момент ув’язнення не виповнилося 18 років) в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, а також дітям, які народилися в зазначених місцях примусового тримання їх батьків — 1491 грн;
  • особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною — 4421 грн;
  • членам сімей загиблих і дружинам (чоловікам) померлих осіб з інвалідністю внаслідок війни, дружинам (чоловікам) померлих учасників бойових дій, учасників війни та жертв нацистських переслідувань, визнаних за життя особами з інвалідністю внаслідок загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин, які не одружилися вдруге, а також членам сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України — 966 грн;
  • учасникам війни та колишнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання, особам, яких було насильно вивезено на примусові роботи, дітям партизанів, підпільників, інших учасників боротьби з націонал-соціалістським режимом у тилу ворога — 612 грн.

У Дніпропетровській області таку грошову допомогу отримають 37842 особи.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше