Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Пенсійний фонд на захисті найманих працівників

Корисна інформація
28.04.2023

Правонаступником Фонду соціального страхування України з 01 січня 2023 року є Пенсійний фонд України, який відтепер виконує функції у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, в тому числі проводить профілактику нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

В управлінні контрольно-перевірочної роботи Фонду області створений  відділ профілактики та розслідування нещасних випадків, спеціалісти якого беруть участь у розслідуванні усіх нещасних випадків та професійних захворювань, а також у розробці профілактичних заходів щодо підвищення безпеки виробництва.

Питання профілактики нещасних випадків на виробництві має надважливе значення. Якщо переглянути статистику повідомлень, які надходять до Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, а їх тільки за
І квартал поточного року 113, картина вимальовується не райдужна. Відповідно до цих повідомлень, на Дніпропетровщині постраждало 123 працівники, в тому числі 27 загинуло. Також надійшло 200 повідомлень про хронічні професійні захворювання у працівників підприємств області.

За результатами розслідування складено 86 актів, пов'язаних з виробництвом та 108 актів розслідування причин виникнення хронічного професійного захворювання. Взято участь у розробленні 602 профілактичних заходів з метою попередження настання подібних нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

Фінансує страхові виплати у випадку травмування або смерті працівників під час виконання трудових обов'язків і пов'язаних з веденням бойових дій Пенсійний фонд України.

Потерпілі зі стійкою втратою працездатності упродовж усього життя або до повного відновлення здоров'я, крім одноразової допомоги, забезпечуються щомісячними страховими виплатами, які у повному обсязі компенсують їм втрачений заробіток відповідно до ступеня втрати працездатності. Також одноразові грошові допомоги і щомісячні страхові виплати призначаються  для членів сімей загиблих працівників.

Пенсійний фонд закликає роботодавців відповідально ставитися до організації процесу праці та забезпечувати працівників безпечними умовами, а робітників — не нехтувати вимогами інструкцій з охорони праці, бо життя і здоров'я — це найцінніше, що є у людини.

 

Пенсійний фонд: нововведення щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні

Наприкінці 2022 року набули чинності зміни щодо добровільної участі у загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванні. Механізм добровільної участі доповнений і розширений:

По-перше - право на укладання відповідного договору мають всі особи, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі. Тобто, право брати добровільну участь мають і ті, хто працює.

По-друге — договір про добровільну сплату страхових внесків на  загальнообов'язкове державне пенсійне страхування укладається з Пенсійним фондом України.

По-третє -  договір про добровільну сплату може бути укладено на користь третьої особи, крім особи, інформація про яку відсутня в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

По-четверте — для укладання договору не потрібно приходити до органів Пенсійного фонду України.

Скористатися таким правом можна у будь-який зручний час. Для цього необхідно зайти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України www.portal.pfu.gov.ua, обрати опцію “Договір на добровільну участь“, заповнити форму та сплатити добровільний внесок. Сплачені внески обліковуються автоматично після надходження коштів на рахунок Фонду. Звертаємо увагу, що інформація про сплату внесків не потребує подачі жодних звітів. Повідомлення про сплату надійде до особистого кабінету застрахованої особи, на користь якої сплачено внески, на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України.

Нові можливості дозволяють сплатити добровільний внесок для набуття страхового стажу або збільшити заробітну плату для майбутньої пенсії. Але даним договором не передбачена одноразова сплата страхових внесків за попередні періоди.

Нагадаємо, щоб до страхового стажу було зараховано один повний місяць, сума добровільного внеску, який становить 22% мінімальної заробітної плати, становить 1474 грн.

Не забувайте, що на розмір пенсії впливає розмір заробітної плати, з якої сплачені внески. Наприклад, особа працює та отримує мінімальну заробітну плату — сьогодні це 6700 грн. Можна зробити доплату до своїх внесків, щоб збільшити для розрахунку пенсії розмір заробітної плати. Розмір та періодичність сплати добровільного внеску особа визначаєте самостійно.

Спробуйте скористатися новим сервісом і ви переконаєтеся, що це просто і зручно, а головне: допоможе вирішити питання набуття страхового стажу та збільшення розміру пенсії в майбутньому саме сьогодні.

Начальник Головного управління

Пенсійного фонду України

в Дніпропетровській області

Юрій КОЗАК

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше