Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Отруєння дикорослими грибами

Новина
25.10.2022

У Дніпропетровській області у поточному році зареєстровано 3 випадки отруєння дикорослими грибами, у т.ч. 1 дитина 8-ми років, яка мешкає в смт. Широке Криворізького району.

Двоє дорослих жінок з Кам’янського району, які збирали дикорослі гриби «боровики», в лісосмузі м. Верхньодніпровська, які вони вживали після відварювання та смаження. За кілька годин після вживання грибів у жінок виникли перші прояви клінічних симптомів, а саме: діарея та блювання. За медичною допомогою звернулися не одразу, сподіваючись на самолікування. Проте стан жінок погіршувався, і вже наступного дня їх родичі викликали швидку медичну допомогу, після чого жінок одночасно у важкому стані госпіталізували до відділення інтенсивної терапії КНП Кам’янської міської ради «Міська лікарня швидкої допомоги». Згодом в обох жінок діагноз щодо отруєння дикорослими грибами підтвердився, вони отримали відповідне лікування.

Родина, яка мешкає у смт Широке Криворізького району, зібрали гриби (зеленушки) у Широківській лісосмузі, законсервували в домашніх умовах, після вживання 1 дитина 8-ми років знаходиться у важкому стані, на теперішній час отримує відповідне лікування.

Нині погодні умови сприяють грибному врожаю, проте Криворізьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області вкотре попереджає населення про небезпеку вживання дикорослими грибами!

Щороку по Україні фіксується до 200 випадків отруєння дикорослими грибами. На жаль, нерідко труяться діти. Унаслідок отруєння грибами минулого року померли 21 дорослий і дітей. Зокрема по Дніпропетровській області у 2021 році зафіксовано 4 випадки отруєння грибами, у результаті чого дитина померла.

Краще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх у стаціонарних торговельних мережах. Не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах!

Гриби (навіть штучно вирощені) – їжа не для дітей, тому не давайте грибних страв дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.

Гриби й для здорової людини мають ряд протипоказань до вживання. Гриби можуть стати не тільки причиною серйозного харчового отруєння, але часте вживання грибів може призвести до хвороб шлунково-кишкового тракту. Це пов'язано з тим, що в грибах міститься білок хітин, який практично не перетравлюється нашою травною системою. Саме його надлишок може призвести до гастриту та інших більш серйозних проблем.

Крім того, що гриби самі по собі можуть викликати отруєння, до того ж від вживання дикорослих грибів консервованих у домашніх умовах можна захворіти на ботулізм (тяжка токсикоінфекція). Збудник ботулізму розвивається в умовах низького вмісту кисню та може потрапити до консервованих грибів.

При появі будь-яких симптомів харчового отруєння чи взагалі погіршення стану здоров’я не можна гаяти жодної хвилини.

Негайно викликайте «швидку допомогу» та наголошуйте на тому, що хворий вживав гриби!

У жодному випадку не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» ‒ це може бути смертельно небезпечно.

Бережіть себе та своїх рідних та близьких!

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше