Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Що таке арешт рахунку та як його зняти?

Новина
23.11.2021

Соціальне життя людини пов'язане з тим, що виникає потреба у відкритті рахунків для отримання певних виплат. Це заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога та інші соціальні виплати. Після відкриття рахунку людина отримує картку для подальшого зняття з неї коштів. У випадку накладення арешту на рахунок, людина не має можливості зняти кошти з картки. Якщо таке трапилось – звертайтесь до свого банку, щоб дізнатись подробиці: ким і за які борги накладено арешт. Про свої борги можна дізнатись і у Реєстрі боржників, і звернувшись із запитом до відділу виконавчої служби.

Якщо через борги накладено арешт, людина залишається без коштів до існування. Наведу приклад. У минулому році до Центру безоплатної правової допомоги зверталась пані, яка є одинокою матір’ю та на утриманні якої перебувають двоє малолітніх дітей, крім того - одна дитина має інвалідність. Для отримання соціальних виплат на дитину з інвалідністю жінка відкрила у відділенні банку картковий рахунок. У зв’язку з тим, що жінка мала заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, судом було ухвалено рішення, на підставі якого державним виконавцем було відкрито виконавче провадження та згодом накладено арешт на рахунок для отримання соціальних виплат.

Юристом Криворізького центру з надання безоплатної правової допомоги було складено заяву в банк на отримання довідки, яка засвідчує що соціальні виплати, які надходять на рахунок є коштами цільового призначення.

Після отримання вказаної довідки, юристом було складено заяву до державної виконавчої служби на зняття арешту з рахунку. Виконавцем було задоволено вимоги, зазначені в заяві та скасовано арешт. Таким чином, питання клієнтки було вирішено в досудовому порядку.

Ким накладається арешт та на підставі якого документа?

Арештувати кошти, що є на рахунках, має право державний або приватний виконавець. Документ, який підтверджує законність арешту коштів, це постанова виконавця про арешт коштів боржника, яка виноситься на підставі виконавчих документів, перелік яких визначений у статті 3 Закону України «Про виконавче провадження», зокрема на підставі рішення суду, судового наказу або виконавчого напису нотаріуса.

Також арештувати кошти можуть через заборгованість зі сплати аліментів чи штрафів. Це передбачено Законом України «Про виконавче провадження».

Який алгоритм дій можна запропонувати людині для отримання повної інформації щодо підстав та правомірності накладення виконавцем арешту на рахунки?

Коли людина дізнається про арешт коштів на рахунку, то вона не завжди знає де отримати інформацію щодо наявного виконавчого провадження та як дізнатись яким виконавцем накладено арешт.

Пропонуємо певний алгоритм дій в даній ситуації:

- Якщо особа є боржником та на її рахунки накладено арешт, виконавець обов’язково вносить інформацію щодо такої особи до Єдиного реєстру боржників. Для отримання інформації боржник може скористатись пошуком в "Єдиному реєстрі боржників", який розташований на офіційному веб-сайті Міністерства юстиції України. В реєстрі міститься інформація стосовно номеру виконавчого провадження, документу на підставі якого це провадження відкрито та категорії стягнення коштів.

У додатку «Дія» у меню «Послуги» є вкладка «Виконавчі провадження».

Якщо щодо Вас не відкрито виконавчих проваджень - у вкладці буде зазначено, що виконавчі провадження щодо Вас сплачені або відсутні.

Якщо ж вказано, що статус виконавчого провадження «Відкрито» - це означає, що виконавцем винесено постанову про відкриття виконавчого провадження та можуть бути розпочаті дії з примусового стягнення вашого боргу. Наприклад, звернення щодо стягнення заробітної плати, блокування карткових рахунків чи накладення обтяження на майно. Статус «Примусове стягнення» означає означає, що виконавець розпочав дії з примусового стягнення вашого боргу.

Після того, як ви з’ясували про причини арешту рахунку, потрібно:

1.звернутись до виконавця, яким відкрито виконавче провадження, із заявою на отримання наступних документів:

-копії постанови про відкриття виконавчого провадження;

-копії постанови про арешт коштів боржника та інших документів, які містяться в провадженні.

  1. звернутись до банку, де відкрито рахунок, на який накладено арешт, та отримати довідку з інформацією, що рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат.
  2. Післяотриманнядовідки з банку, звертайтесь із заявою до виконавця, яким накладено арешт на рахунок, з проханням зняти арешт з рахунку.

Якщо виконавець відмовляє скасувати арешт коштів на рахунку боржника, тоді за наявності законних підстав, Боржник має право звернутись до суду для оскарження винесеної державним чи приватним виконавцем постанови про арешт коштів.

- Якщо боржник в судовому порядку оскаржить чи скасує документ, на підставі якого виконавче провадження відкрито, виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження та знімає арешт з коштів на рахунках.

Чи на всі рахунки може бути накладено арешт виконавцем?

Виконавець під час здійснення виконавчого провадження має право накладати арешт на кошти, які перебувають, на рахунках у банках, інших фінансових установах, але є виключення – це кошти на рахунках, звернення стягнення на які заборонено законом (Пункт 7 частини третьої статті 18).

Які це можуть бути виплати? Повний перелік наведено в статті 73 Закону України «Про виконавче провадження».

Назвимо декілька з них, це: одноразова допомога у зв’язку з народженням дитини, допомога у зв’язку з вагітністю та пологами; допомога при усиновленні дитини; допомога на дітей одиноким матерям; допомога особам, по догляду за дитиною з інвалідністю, а також інша допомога на дітей, передбачена законом.

Іноді люди помилково вважають, рахунки для отримання заробітної плати, пенсії, соціальної допомоги є спеціальними рахунками. Заробітна плата, стипендія, пенсія, соціальна допомога та інші соціальні виплати – це так звані кошти цільового призначення. Рахунки зі спеціальним режимом використання – це рахунки підприємств, що займаються виробництвом або постачанням енергії, води, опаленням приміщень тощо.

Чи є можливість зняти арешт з коштів на рахунках 

без звернення до суду?

Так. Варто вирізняти досудовий і судовий способи.

Виконавець зобов’язаний зняти арешт з коштів на рахунку боржника не пізніше наступного робочого дня з дня надходження від банку документів, які підтверджують, що на кошти, які знаходяться на рахунку, заборонено звертати стягнення згідно із Законом.

Якщо державний чи приватний виконавець наклав арешт на рахунок із цільовими коштами, то необхідно звернутись до органів виконавчої служби, надавши документальне підтвердження того, що поточний рахунок використовується виключно для зарахування цільових виплат. Це може бути довідка з банку, бухгалтерії з місця роботи,з місця  навчання, соціального страхування, розташування пенсійного фонду тощо. Питання щодо зняття арешту з цих коштів вирішується виконавцем в кожному випадку індивідуально.

Крім того, якщо Боржником сплачується заборгованість, яка обліковується за ним в межах виконавчого провадження, виконавцем також знімається арешт з коштів на рахунках.

Якщо людина не може вирішити питання зняття арешту 

в досудовому порядку, чи обов’язково їй звертатись до суду?

Якщо в досудовому порядку не вдається вирішити питання стосовно зняття арешту з коштів на рахунку боржника, тоді за наявності законних підстав, Боржник має право звернутись до суду для оскарження винесеної державним чи приватним виконавцем постанови про арешт коштів.

Якщо судом задовольняються вимоги боржника щодо зняття арешту з рахунків, на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, виконавцем знімається арешт з коштів боржника.

Куди громадяни можуть звернутись для отримання безоплатної

 правової консультації в разі виникнення проблемних питань?

Усі без виключення мають право проконсультуватись та отримати допомогу у складанні заяв та скарг. Представникам вразливих верств населення може надаватись безоплатна вторинна правова допомога при зверненні до суду. Ця послуга передбачає призначення адвоката чи правника за рахунок держави.

У Кривому Розі безоплатна правова допомога надається:

Криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресами: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, телефон для довідок: 098-040-83-70.

У смт.Софіївка безоплатна правова допомога надається:

Софіївським бюро правової допомоги, яке розташована за адресою: смт.Софіївка, вул.Карпенка, 20, каб.7, тел.097-495-83-16.

Всеукраїнський контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

Офіційний сайт системи безоплатної правової допомоги і адреси центрів і бюро БВПД https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Сторінки у Фейсбук

Криворізький місцевий центр БВПД https://www.facebook.com/kr2.dnipro.legalaid

Координаційний центр з надання правової допомоги

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

Платформа правових консультацій

https://wiki.legalaid.gov.ua/

Мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше