Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Корисна інформація

Новина
10.10.2019

Порядком здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 № 823, запроваджено нові підходи у відносинах держави та бізнесу, згідно з якими головними пріоритетами інспекторів праці є профілактична робота та консультування роботодавців. Інспектор праці ОМС здійснює державний контроль за додержанням законодавства про працю з питань:

  • своєчасної та у повному обсязі оплати праці;
  • додержання мінімальних гарантій в оплаті праці;
  • оформлення трудових відносин.

Відповідно до Порядку контроль за додержанням законодавства про працю здійснюється інспектором праці у формі інспекційних відвідувань або невиїзних інспектувань.

Інспектор праці має контрольні повноваження, які підтверджуються службовим посвідченням встановленої форми, затвердженої наказом Мінсоцполітики від 24.05.2017 № 866.

На території Софіївської об’єднаної територіальної громади має посвідчення встановленого зразка інспектора праці Дишко Наталя Василівна, яка наділена повноваженнями на здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, на відповідних територіях, у порядку встановленому законодавством.    

Одним з пріоритетних напрямів діяльності інспектора праці є запобігання використанню незадекларованої праці. 

       Незадекларована праця найчастіше проявляється у таких формах:

  • економічна діяльність без державної реєстрації;
  • наймана праця без оформлення трудових відносин;
  • приховування від державних органів частини відпрацьованого робочого часу та заробітної плати;
  • маскування трудових відносин під виглядом інших форм діяльності (цивільні відносини, фіктивна самозайнятість тощо).

У будь-який спосіб незадекларована праця має негативні наслідки як для працівників, так і для роботодавців.

Повністю задекларована праця у тому разі, якщо роботодавець уклав з працівником трудовий договір, офіційно повідомив про його працевлаштування Державну фіскальну службу, офіційно і в повному розмірі виплачує заробітну плату, сплачує за працівника єдиний соціальний внесок.

До роботодавця, який не оформляє офіційно працівників можуть застосовуватися заходи впливу.  За кожного неоформленого працівника законом передбачена штрафна санкція у розмірі 30-ти мінімальних заробітних плат, тобто за допуск працівника до виконання робіт без оформлення трудового договору штраф становить 125 тисяч 190 гривень.

Закликаємо роботодавців дотримуватися вимог трудового законодавства та легалізувати трудові відносини зі своїми працівниками у найкоротший термін щоб уникнути фінансових санкцій.

Наголошуємо: працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення територіального органу Державної фіскальної служби про прийняття працівника на роботу.

Шановні наймані працівники!

Укладення трудового договору та запис у трудовій книжці захищають вас у разі порушення роботодавцем трудових прав, а саме: затримання виплати заробітної плати, відмови оплатити виконану роботу, не додержання інших зобов’язань.

Неоформленого працівника роботодавець позбавляє права на основну та додаткову відпустки, оплату лікарняного, дотримання встановленої законодавством норми тривалості робочого часу, допомогу по безробіттю, гарантії на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві тощо. При цьому офіційно не працевлаштований працівник втрачає трудовий стаж. Відтак, такі громадяни позбавлені соціального захисту при досягненні пенсійного віку.

Тільки офіційно оформлена робота є гарантією соціального захисту найманих працівників, а для роботодавців – запорукою процвітання бізнесу!

 Інспектор праці наголошує, що офіційно працевлаштований громадянин має право на гідні і безпечні умови праці, регулярну виплату заробітної плати не нижче мінімальної, страхування на випадок тимчасової втрати працездатності, безробіття та нещасного випадку на виробництві, офіційні відпустки.

На території Софіївської ОТГ  отримати інформацію чи консультацію або повідомити про факти не задекларованої праці можна: 

  • написавши листа за адресою: 53100 вул. Шкільна, 19, каб.106 смт Софіївка, Дніпропетровська обл., ;
  • за телефоном: (05650) 28244;
  • електронною поштою: sofselrad@ukr.net

В повідомленні необхідно вказати:

  • назву суб’єкта господарювання;
  • код ЄДРПОУ;
  • юридичну та фактичну адресу;
  • причину звернень

 

Начальник відділу контролю

за додержанням законодавства

про працю, оподаткування та

регулювання земельних відносин                                                                       Н.В. Дишко

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше