Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Сусідські конфлікти тут і там: як діяти?

Новина
23.10.2021

Іноді ужитись на одній території різним людям дуже важко. А якщо мова йде про багатоквартирний будинок, в якому людей мешкає, наче бджіл у вулику, то тут конфліктних ситуацій може бути дуже багато. Розглянемо деякі з них. За  зверненнями громадян до центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, до найбільш поширених сусідських конфліктів входять:

  • агресивна поведінка сусідів у стані алкогольного сп’яніння;
  • порушення тиші;
  • паління на сходовому майданчику чи у під’їзді;
  • викидання сміття під двері чи паркан (якщо йдеться про приватний сектор)
  • сморід у під’їзді від тварин
  • порушення правил паркування

Щоб розібратись зі шляхами впливу на порушника, варто добре орієнтуватись у нормах, установлених законодавством.

Що робити у разі порушення тиші?

Режим тиші має зберігатися у нічний час, із 22.00 до 8.00. Відповідно до ч.4 ст.24 ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з 21.00 до 8.00, а у святкові та неробочі дні - цілодобово.

У разі відсутності розуміння та відмови сусіда припинити порушення ваших прав, Ви маєте право звернутись до поліції за номером: «102» - поліцейські патрульної поліції проведуть роз’яснювальну роботу з порушником тиші та зафіксують факт порушення ваших прав у протоколі про адміністративне правопорушення.

Також ви маєте право звернутися до підрозділу поліції із заявою за фактом порушення тиші сусідом. Відповідно до ч.1 ст.182 КУпАП за порушення правил додержання тиші передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафу, який становить від 85 до 255 грн. Якщо тишу порушують суб'єкти господарювання - пишіть скарги до виконкомів міської, сільської селищної та районних у місті рад. 

Коли сусіди гучно вмикають музику, роблять ремонт чи якось ще порушують тишу у вечірній та нічний час, то з них можуть стягнути за це штраф від 85 до 255 грн. Така норма міститься у ст. 182 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП). Якщо ж порушення тиші сталося вдруге впродовж року, то сума штрафу збільшується до 255–510 грн. Окрім того, суд може конфіскувати в порушника звуковідтворювальну апаратуру, піротехніку та інші предмети, що сприяють порушенню тиші.

Як заспокоїти агресивного сусіда у стадії сп’яніння?

Агресивна поведінка сусідів у стані алкогольного сп’яніння залежно від ситуації може кваліфікуватися по-різному. Скажімо, якщо порушник нецензурно ображає свого сусіда, то щодо нього виникає відповідальність як за дрібне хуліганство (ст. 173 КУпАП). Суд може призначити йому штраф від 51 до 119 грн, громадські роботи, виправні роботи чи навіть адміністративний арешт на строк до 15 діб.

Якщо ж сусід кидається з кулаками, погрожує, то тут, залежно від результату конфлікту, може виникнути навіть кримінальна відповідальність. У таких випадках перше, що потрібно зробити – викликати поліцію або написати заяву у підрозділ поліції.

Чи можна палити на сходовому майданчику?

За паління на сходовому майданчику чи у під’їзді передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірі від 51 до 170 грн (ст. 175-1 КУпАП). Для цього потрібно звернутись із заявою до поліції, працівники якої за наявності підстав  і складуть адмінпротокол. Якщо ж перший штраф на сусіда не вплинув, і він протягом року знову палитиме у під’їзді, то його можуть оштрафувати на 170–340 грн.

Що може бути за порушення правил благоустрою?

За викидання сміття під двері чи паркан порушників притягають до відповідальності здебільшого за ст. 152 КУпАП. За це передбачено штраф у розмірі від 340 до 1360 грн. Для того, щоб питання було розглянуте, потрібно написати заяву в поліцію для складання адмінпротоколу за порушення Правил благоустрою.

Як правильно паркувати авто у дворі?

Прямої заборони залишати авто біля будинку у законодавстві України немає. Але є ряд обмежень, на які варто зважати. Відповідно до п. 15 Правил дорожнього руху стоянка забороняється:

у місцях, де заборонена зупинка;

на тротуарах (крім місць, позначених відповідними дорожніми знаками, встановленими з табличками);

на тротуарах, за винятком легкових автомобілів та мотоциклів, які можуть бути поставлені на краю тротуарів, де для руху пішоходів залишається щонайменше 2 м;

у місцях, де транспортний засіб, що стоїть, зробить неможливим рух інших транспортних засобів або створить перешкоду для руху пішоходів;

ближче 5 м від контейнерних майданчиків та/або контейнерів для збирання побутових відходів, місце розміщення або облаштування яких відповідає вимогам законодавства;

на газонах.

Інших обмежень щодо паркування Правилами дорожнього руху не передбачено.
Якщо сусіди паркують машини у дворі і вам це дошкуляє, то варто звернути увагу на наступне:

- наскільки машини віддалені від пожежних гідрантів (не менше 5 м) і чи не заважають проїзду пожежного транспорту,

-чи дотримана відстань до контейнерних майданчиків (не менше 5м),

- чи не відбувається паркування на газоні або тротуарі,

- чи залишено 2 м для руху пішоходів,

- чи не заважає машина руху інших транспортних засобів або пішоходів. 

У таких випадках доцільно скаржитись до органів місцевої влади та писати заяви до поліції за порушення Правил дорожнього руху або Правил протипожежної безпеки.

Як сусіди мають утримувати домашніх тварин?

Правила тримання собак, котів і хижих тварин забороняють:

  • тримати собак, котів і хижих тварин незареєстрованими;
  • тримати собак і котів у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо);
  • приводити собак і котів у місця загального користування.

Вигул собак без намордників і у невстановленому для цього місці - адміністративне правопорушення, передбачене ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Особа, яка супроводжує домашню тварину, зобов'язана забезпечити безпеку оточуючих людей і тварин, а також майна від заподіяння нею шкоди. При супроводженні домашніх та інших тварин не допускається залишення їх без нагляду.

Люди можуть утримувати домашніх тварин на території присадибної земельної ділянки за умови, якщо її огорожа забезпечує ізоляцію тварини на цій території.

До кого звертатись у випадку порушень утримання тварин?

 У випадках порушення Правил утримання тварин потрібно звертатись із письмовою заявою до органів поліції, управляючих компаній та органів місцевого самоврядування для притягнення порушників до адміністративної відповідальності.

Якщо ваші сусіди після зауважень продовжують вигулювати собак у дворі без намордника, лишають без нагляду або випускають своїх тварин у місця загального користування, наприклад, під’їзд, зафіксуйте таке правопорушення на фото або відео та звертайтесь до поліції. Це може бути як терміновий виклик поліції через 102, так і ваша письмова заява до відділу поліції щодо складання адмінпротоколу відповідно до ч.1 ст.154 Кодексу України про адміністративні правопорушення. На підтвердження правопорушення використовуйте фото та відео, свідчення свідків.

Для вирішення питань місцевого значення звертайтесь до  виконкомів міських, сільських, селищних,  районних у місті рад, до поліції. В окремих випадках може допомогти і рішення суду.

Куди громадяни можуть звернутись для отримання безоплатної правової консультації в разі виникнення проблемних питань?

Усі без виключення мають право проконсультуватись та отримати допомогу у складанні заяв та скарг. Представникам вразливих верств населення може надаватись безоплатна вторинна правова допомога при зверненні до суду. Ця послуга передбачає призначення адвоката чи правника за рахунок держави.

У Кривому Розі безоплатна правова допомога надається:

Криворізьким місцевим центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який розташований за адресами: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2, телефон для довідок: 098-040-83-70.

У смт.Софіївка безоплатна правова допомога надається:

Софіївським бюро правової допомоги, яке розташована за адресою: смт.Софіївка, вул.Карпенка, 20, каб.7

тел.097-495-83-16.

На час карантину бюро приймає відвідувачів за попереднім записом. Отримати юридичну консультацію можна або за телефоном, або використавши ресурси системи безоплатної правової допомоги.

Всеукраїнський контакт-центр системи надання безоплатної правової допомоги 0-800-213-103

Електронна пошта бюро - sofiivske@legalaid.dp.ua

Офіційний сайт системи безоплатної правової допомоги і адреси центрів і бюро БВПД

https://www.legalaid.gov.ua/tsentry/

Сторінки у Фейсбук

Криворізький місцевий центр БВПД

https://www.facebook.com/kr2.dnipro.legalaid

Координаційний центр з надання правової допомоги

https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid

Платформа правових консультацій

https://wiki.legalaid.gov.ua/

Мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога»

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше