Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

З нагоди великого національного свята нашої державності – Дня незалежності України, Софіївський районний сектор найсердечніше вітає населення нашого процвітаючого району та інформує про Пробацію в Україні

Новина
20.08.2020

Проба́ція — це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Термін «пробація» з’явився майже 200 років тому і визначався як кримінально-правовий інститут англосаксонського права та був різновидом умовного засудження або умовного звільнення. Власне, у перекладі з англійської мови цей термін означає «випробування» або «умовне звільнення», а у перекладі з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд».
                  Закон України "Про пробацію" було прийнято Верховною Радою України 5 лютого 2015 року та введено у дію 27 серпня 2015 року.

В Україні пробація –це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого (п. 6 ст. 2 ЗУ «Про пробацію»).

Сьогодні можна говорити про те, що система пробації демонструє хороший рівень ефективності. Кількість суб’єктів пробації за чисельністю на сьогодні перевищує кількість осіб, які відбувають покарання в установах виконання покарань. Пробація державі обходиться в 10-12 разів дешевше, ніж позбавлення волі.  Національна пробація складається з трьох видів пробації, що обумовлені особливостями правового статусу осіб (суб'єктів пробації) в системі правосуддя: досудова пробаціянаглядова пробаціяпенітенціарна пробація.

На сьогодні майже всі суди запрошують досудову доповідь стосовно обвинувачених осіб, які скоїли правопорушення. У майже 90% випадків думка персоналу пробації збігається з рішенням суду щодо доцільності застосування альтернативних видів  покарань. Такі показники свідчать про сприйняття служби пробації як повноцінного гравця кримінального процесу.

Крім досудової доповіді упроваджено пенітенціарну пробацію  надання підтримки та допомоги у вирішенні соціально-побутових питань засуджених, які готуються до звільнення з місць позбавлення волі, для підвищення результатів їх соціальної реабілітації та попередження повторних злочинів. Так, надається допомога у сприянні у вирішенні питань підготовки до звільнення: у пошуку місця проживання осіб, працевлаштування осіб, соціального патронажу осіб, влаштування до спеціальних установ для звільнених засуджених віком старше 35 років після звільнення.

Нині розроблено та затверджено наказами Міністерства юстиції України пробаційні програми для роботи з суб’єктами пробації, обов’язок пройти які може покладатися судами на осіб, звільнених від відбування покарання у виді позбавлення (обмеження) волі з іспитовим строком («Попередження вживання психоактивних речовин», «Подолання агресивної поведінки», «Зміна прокримінального мислення»). Це ефективний, але складний інструмент, якій потребує спеціальної підготовки та навичок.

Свою ефективність демонструє і система ювенальної пробації, спрямована на якнайкраще забезпечення інтересів дитини, яка перебуває у конфлікті із законом. За моделлю центра ювенальної пробації, розробленого та відпілотованого спільно з канадськими фахівцями, в Україні створено центри ювенальної пробації, які облаштовано за підтримки Уряду Канади.

Хотілось би відмітити, на усіх етапах розвитку пробація України отримує підтримку і серйозний аудит результатів з боку партнерів міжнародних проєктів Канади, Норвегії, Нідерландів, Європейського Союзу, Ради Європи.

На шляху до Європейського співтовариства Україна активно впроваджує нові правові інституції. У 2015 році з’явилося поняття пробації як альтернативи тюремному ув’язненню. Адже вважається, що правопорушникам важко стати на шлях виправлення у місцях позбавлення чи обмеження волі.

Державна установа «Центр пробації» — це не каральний орган, своєю головною метою вона визнає забезпечення безпеки громади!

Персонал Софіївського районного сектору філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області щиросердно вітає вас з великим національним святом — Днем Незалежності України! Незалежність України відтворює загальнодержавну ідею і духовне оновлення, сприяє подальшому утвердженню патріотизму, надихає на добрі справи задля розбудови нашої України як демократичної, правової, економічно міцної, соціальної, знаної та впливової серед світової спільноти держави.
Бажаємо вам міцного здоров’я, щастя і любові, миру, добра і злагоди, творчого натхнення і плідної праці на благо України, нашого талановитого і працелюбного народу!

 

З повагою до всіх,-

Начальник Софіївського районного сектору

майор внутрішньої служби

Оксана Галушка

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше