Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Інструменти впливу на правопорушників задля убезпечення суспільства

Новина
27.08.2021

Пробація представляє собою систему наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Пробація має зумовити запуск процесу позитивних змін особистості та формування у правопорушника готовності до самокерованої правослухняної поведінки. Ступінь виправлення суб’єкта пробації має прямопропорційний зв’язок із безпечністю суспільства. Говорячи про безпечне суспільство, ми хочемо бачити суспільство без злочинів, проте гарантувати, що правопорушник більше ніколи не вчинить кримінальне правопорушення неможливо, тому, говорячи, що «пробація робить суспільство більш безпечним», насамперед, ми маємо на увазі зниження рівня злочинності у суспільстві, нейтралізацію загрози життю і здоров’ю громадян, недопущення вчинення повторних правопорушень суб’єктами пробації, і, відповідно, упередження наслідків злочинів (фізичних, моральних, матеріальних тощо).

Не усунувши причини й умови вчинення кримінального правопорушення, не досягнувши необхідних змін у житті та світогляді клієнта пробації, говорити про остаточне виправлення правопорушника – непросто. Зазначене досягається заходами виховного впливу, які, насамперед, передбачають зниження ризику небезпечної поведінки суб’єкта в суспільстві, зміну його прокримінального мислення та дотримання ним норм закону та моралі у способі життя. Таку діяльність персонал пробації здійснює за допомогою інструментів пробації як засобів реалізації її функцій. Достатньо ефективним інструментом впливу на зміну поведінки та способу життя клієнта є пробаційні програми. Пробаційні програми становлять собою сукупність спеціально розроблених тренінгових занять інформаційно-профілактичного характеру, що ґрунтуються на принципах когнітивно-поведінкового втручання та спрямовані на формування соціально сприятливих змін особистості, які можливо об’єктивно перевірити. Особливістю пробаційних програм є обов’язковість виконання, оскільки вони призначаються судом як обов’язок особі, звільненій від відбування покарання з випробуванням.

За результатами реалізації програм є досить позитивний зворотній зв’язок від клієнтів. Приблизно половина клієнтів пробації вважають, що пробаційні програми, які вони пройшли, допомогли їм змінити ставлення до власних протиправних дій, знизити частоту вживання алкоголю, навчитися думати перед тим, як діяти, не звертати увагу на людей, які їх провокують до вчинення протиправних дій, тощо.

 

Криворізький районний сектор № 1

філії Державної установи «Центр пробації»

у Дніпропетровській області

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше